Het verhaal


Ontstaan:

 

Ons BBQ-team is ontstaan in 2013

Op een zondagmiddag in maart 2013 zat ik samen met vrienden op een socio-diner van VK Ninove. Daar werd ons de vraag gesteld of we geen zin hadden om mee te doen aan een bbq-wedstrijd. Tussen pot en pint werd beslist om deel te nemen, wie niet waagt … niet wint!!

 

Later bleek dat dit niet om een gewone wedstrijd ging maar om het Belgisch Kampioenschap Culinaire BBQ, georganiseerd door WBQA België. De wedstrijd zou doorgaan in augustus 2013 in Oostende.

Na wat informatie te sprokkelen over die wedstrijd bleek dat het niet ging om gewoon een worstje of brochette te bakken op de BBQ. Op zo’n wedstrijd worden echt topgerechten/borden getoverd van op de BBQ.

 

Hier hadden we toch wel professionele hulp bij nodig en zijn we op zoek gegaan naar een professionele kok. Al snel kwamen we uit bij Patrick De Gendt van het voormalig restaurant Den Artiest in Roosdaal. De vraag was gesteld en al snel ging Patrick akkoord om ons te helpen. Op dat moment zagen we het volledig zitten om te starten.

 

Omdat er veel internationale wedstrijden zijn, moesten we een naam voor ons team zoeken die internationaal klonk. Al snel werd beslist dat het iets met wortels moest zijn. Ninove is gekend als Wortelstad omdat de inwoners van Ninove ook wel wortels (wettels in het Ninoofs) worden genoemd en zo is de naam “Wettels on Fire” ontstaan.

 

Vele oefenavonden voor het Belgisch Kampioenschap Culinaire BBQ volgenden met een mooi resultaat als tweede plaats. Wettels on Fire was meteen Vice-Kampioen van België.

 

De BBQ-microbe had ons te pakken en de ene wedstrijd na de andere volgden.

 

 

Wedstrijden:

 

Zo werden we in 2014 Kampioen van de Lage Landen, geselecteerd voor het Europees Kampioenschap 2014 in Polen, geselecteerd voor het Wereld Kampioenschap 2015 in Zweden. In 2018 kregen we een golden ticket om deel te nemen aan het World Championship SCA. In 2019 voor de eerste keer deelgenomen aan Whole Hog Kampioenschap (een varken in één stuk gebakken op de BBQ) met als resultaat vierde plaats op terrein en eerste plaats bij het blind proeven. Een resultaat waar we best fier op zijn! In 2020 hebben we door COVID-19 maar slechts aan één wedstrijd kunnen deelnemen namelijk aan De Vaartse Hoeve in Dongen, Nederland. Hier haalde we de eerste plaats  voor het onderdeel Whole Hog. 2020 bracht voor onze vereniging toch een lichtpuntje toen we van de V.V.V. Ninove en de stad Ninove de Prijs voor Toerisme in ontvangst mogen nemen. Een prijs om als Ninovieter best trots op te zijn!

 

Doordat er weinig culinaire wedstrijden waren, zijn we actief wedstrijden gaan doen onder de noemer KCBS en SCA.

 

 

Eigen wedstrijd:

 

In 2017 kwam er nog een droom uit, het zelf organiseren van een BBQ-wedstrijd.

Eastern BBQ Contest werd geboren. In eerste instantie was het de bedoeling de wedstrijd te organiseren met het paasweekend.


2017:

In het stadspark van Ninove. Met optredens, paaseierenworp en paashaas. Een groot feest voor groot en klein met binnen- en buitenlandse teams.

 

2018:

Op de OCMW-site (door het slechte weer dat voorjaar zijn we van het stadspark moeten verhuizen naar de OCMW-site omdat daar een verharde ondergrond is). Met optredens en bezoek van de paashaas en heel wat randanimatie.

 

2019:

Met het pechjaar dat 2018 was door het slechte weer zijn we op zoek gegaan naar een locatie binnen Groot Ninove met een verharde ondergrond. Al snel kwamen we uit in Meerbeke op het Gemeenteplein, kort bij een speeltuintje. Dit jaar was het wel mooi weer en hadden we heel wat bezoekers.

 

2020:

Ook dit jaar was er een wedstrijd voorzien met het paasweekend maar COVID-19 stak stokken in de wielen. Eerst was de wedstrijd voorzien met het paasweekend, pal in de eerste lockdown. Om die reden werd de wedstrijd een eerste maal verschoven naar augustus 2020 maar door de opgelegde maatregelen was het onmogelijk dit coronaproof te organiseren zonder er een financiële kater aan over te houden. Resultaat: in 2020 geen wedstrijd ☹.

 

2021:

Dit jaar is de wedstrijd voorzien op 13-14-15 augustus 2021. Hopelijk is tegen dan het COVID-19 beestje verslaan en kunnen we er een groot feest van maken op het Gemeenteplein van Meerbeke!

Tot dan?


2022:

We mogen terug deelnemen aan wedstrijden. Onze eerste wedstrijd na Corona was het weekend van 26-27 maart 2022 in Lommel. Nu zijn we in volle voorbereiding van onze eigen wedstrijd, The Eastern BBQ Contest, in Meerbeke bij Ninove op vrijdag 15 april 2022, zaterdag 16 april 2022 en zondag 17 april 2022. Tot dan?