Tijdens het weekend van 23 en 24 maart 2024 deden we samen met de 21 beste Europese barbecue-teams mee met de KCBS-wedstrijd “Spitsbroek on Fire” in Eede. En we deden het niet zo slecht. Hierbij het verslag.
KCBS
De Kansas City Barbecue Society (KCBS), is een non-profit organisatie, opgericht in 1986 door Gary en Carolyn Wells samen met Rick Welch en is gewijd aan het bevorderen en het genieten van barbecueën.
Het is op dit moment de grootste organisatie van de wereld voor barbecueliefhebbers met meer dan 15.000 wereldwijde leden.
Bij een KCBS-wedstrijd wordt gejureerd op basis van 3 criteria:
- Appearance (hoe ziet het er uit)
- Taste (hoe smaakt het)
- Tenderness (hoe goed is het gegaard)
Steeds dezelfde soorten vlees
Ook worden bij alle KCBS-wedstrijden dezelfde 4 soorten vlees beoordeeld, eventueel aangevuld met (lokale) gerechten, sauzen of vleessoorten.
Standaard zijn:
- Beef Brisket (borststuk van het rund)
- Pork Ribs (varkensribben)
- Chicken (kip)
- Pork (schouderstuk of hele schouder van het varken)
In Eede werden asperges toegevoegd als extra categorie.
Asperges Spitsbroek
Dat er ook asperges werden verwerkt in het programma, was geen verrassing. We bevonden ons namelijk op het terrein van de aspergeboerderij Spitsbroek in Eede.
Ronald en Nicole zijn in 1988 onder de naam Spitsbroek begonnen met het telen van witte asperges. Sindsdien hebben ze zich steeds verder gespecialiseerd in deze teelt en hebben ze alle facetten in eigen hand.
Vanaf de aanplant tot de verkoop gebeurt alles intern wat betekent dat we versheid en smaak kunnen garanderen.
Een asperge is geen makkelijk te telen groente. De afhankelijkheid van de weersomstandigheden is groot en daarom kan er per dag een groot verschil zijn in de opbrengst.
De asperges van Spitsbroek worden op een natuurlijke en bijna biologische manier geteeld.
Wedstrijdverslag
Vrijdag 22 maart
Eens het gerief opgeladen reden we naar Eede om onze wedstrijdtenten recht te zetten. Dit was dan iets dat we op zaterdag niet meer hoefden te doen.
Bij aankomst in Eede, net over de grens in Nederland, regende het keihard. Maar we beslisten toch nog onze tenten recht te zetten en terug te rijden.
Zaterdag 23 maart
Rond 11u kwamen we terug aan in Eede. Er was heel veel wind en soms zware regenval, wat trouwens het weerbeeld bleek te zijn van heel het weekend.
We zijn dan meteen begonnen om onze tenten verder wedstrijdklaar te maken.
Om 14 uur kwam de vleesinspectie langs, en kregen we het startschot om met de voorbereidingen te beginnen.
Alles verliep de rest van de dag zoals gepland.
Zondag 24 maart
Het voorleggen van onze gerechten startte om 12 uur, telkens met een ‘window’ van 5 minuten ervoor en 5 minuten erna.
Eerst werd onze kip voorgesteld, een half uurtje later de varkensribben, daarna het varkensvlees en vervolgens rundsvlees en de asperges.
Na het laatste gerecht werden de punten samengeteld en was het afwachten naar de resultaten. Rond 16u30 was het zover.
Wedstrijduitslag
We behaalden de eerste prijs in de categorie “Asperges” met 180 punten, tevens de maximale score van de jury.
Met ons kipgerecht behaalden we een mooie vijfde plaats.
Onze andere categorieën konden beter.
Meer wedstrijden
Onze eerste wedstrijd van het seizoen zit er op maar er volgen nog veel andere wedstrijden. Zie de agenda!
Volg ook onze Facebookpagina en word een WOFFER!